Jona Huizing (sieraden/fotografie) en Ivo Winnubst (schilderijen/tekeningen)

2 March - 13 March

Meer weten of opgeven?
Dat kan via: media


038 – 453 90 60

Galerie Bagijneweide
5 en 6 maart / 12 en 13 maart 2022
Van 11:00 tot 16:00 uur

Jona Huizing (sieraden/fotografie) en Ivo Winnubst (schilderijen/tekeningen)

Jona: Tijdens deze expositie wil ik u graag laten meegenieten van mijn twee passies, het fotograferen van sieraden en het ontwerpen en maken van sieraden van polymeerklei. Ik kom oorspronkelijk uit Zwolle maar woon al geruime tijd in Elim.
Bij mijn fotografische werken, gericht op sieraden, kijk ik altijd naar de vorm, kleur, structuur en materiaal van het sieraad. De achtergronden, die ik zelf maak of zoek, vormen dan met het sieraad een harmonieus geheel. Het is leuk om met materiaal te experimenteren.
Zo wordt bijvoorbeeld plastic gesmolten met de verfafbrander waardoor er prachtige effecten en structuren ontstaan. Ook maak ik achtergronden van purschuim die ik dan in de juiste kleur, passend bij het sieraad, verf. Er zijn zo eindeloos veel mogelijkheden om een mooie achtergrond te maken. Ook vind ik regelmatig mooie dingen in de natuur die ik dan als achtergrond gebruik.
Mijn tweede passie is ongeveer 4 jaar geleden ontstaan toen ik toevallig op internet voorbeelden zag van sieraden van polymeerklei. Ik was onbekend met dit materiaal en ben toen een onderzoek gestart. Wat een geweldig materiaal, je kunt hier zo veel mee doen. Ik ben lid van de Dutch Polymer Art Guild en heb diverse workshops gevolgd. Bij deze vereniging kun je heel fijn technieken met elkaar delen. Verder ben ik lid van Kunstenaars vereniging Palet in Zwolle en van de Kunstroute van Hoogeveen. Naast het zelf vervaardigen van sieraden geef ik ook workshops. Ik vind het heel erg leuk om mijn kennis en ervaringen met het materiaal over te brengen op de deelnemers en ben al geruime tijd docent beeldende kunst en vormgeving in het voorgezet onderwijs. Informatie over de workshops en verdere informatie vindt u op mijn website www.jonahuizing.nl en de website www.kunstroutehoogeveen.nl
Ivo: Als beeldend kunstenaar ken ik de laatste jaren een fascinatie voor ‘het Andere Portret’. Ik kreeg mijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1972 tot 1977) en kreeg daar o.a. les van gerenommeerde docenten/kunstenaars als Piet Klaasse en Herman Gordijn. Piet Klaasse bracht mij het begrip omtrent de kracht van de lijn bij en van Herman Gordijn leerde ik het karakter en de uitstraling vast te leggen. In de traditionele olieverftechnieken met behulp van glacering en withoging. Het geleerde van deze twee ‘kunstwijzen’ heeft lang gesudderd binnen mijn oeuvre en kent pas de laatste jaren een verrassende en gedurfde uitingsvorm.
Op basis van een met contépotlood getekende opzet van het portret, wordt slechts
het meest intrigerende deel van het schilderij uitgewerkt in dunne lagen olieverf.
Zo ontstaat een uniek portret dat ‘onaf af’ in zich draagt. Het eindresultaat oogt alsof er nog voortdurend aan gewerkt dient te gaan worden. Alsof er een moment pauze tussen het model en kunstenaar is genomen voor bezinning, rust, overleg, meditatie, concentratie of anders.
Soms ga ik nog verder en maak ‘portretten’ zonder dat de geportretteerde daarvan (altijd) op de hoogte is. Human Figures Frozen is daarvoor de zelf gekozen verzameltitel. Quasi geposeerde werken op basis van toevallige ontmoetingen.
Een meisje bij een stoplicht in Antwerpen, een trotse maar dakloze straatveger.
In het moment gevonden en gefotografeerd. Later in het atelier op basis van de gemaakte opnames geschilderd in acryl- en olieverf op linnen.